Білокачанна, цвітна, червонокачанна, брюссельська, брокколі, пекінська, савойська, кольрабі… Смачна та корисна, різноманітна за смаковими якостями та кулінарним застосуванням, капуста вже давно завоювала місце улюблениці  на нашому столі та в раціоні. Сьогодні на присадибних ділянках можна зустріти не тільки білокачанну капусту, а і багато інших сортів та видів, а от питання зберігання різної капусти часто залишається відкритим.

Спробуємо розглянути основні способи зберігання різних видів капусти.

Білокачанна (та червонокачанна) капуста.

Для довготривалого зберігання вибираються середні та пізні сорти і гібриди, з високими показниками лежкості. Прибирання капусти проводиться в суху, прохолодну погоду, допускаються невеликі заморозки. Якщо осінь дощова, то перед закладкою на зберігання потрібно дати качанам гарно просохнути. Оптимальні умови для зберігання: температура 0..+1,5°С, вологість 90-95%, вентиляція приміщення. Не рекомендується зберігати капусту в одному приміщенні з яблуками чи грушами. Ці фрукти активно виділяють етилен, який знижує лежкість капусти.

Основні способи зберігання: 

  • Навалом або у тарі. Ці методи використовуються при зберіганні великої кількості овочів. Висота насипу немає перевищувати 3 м.
  • В ящиках або на піддонах. На качанах залишають кочериги довжиною приблизно 3 см. Нижній шар вкладається в ящик кочеригою вверх, верхній шар – кочерижкою вниз. Сам ящик має стояти не безпосередньо на підлозі, а на «ніжках», щоб забезпечити вентиляцію з усіх боків.
  • В підвішеному стані. При цьому методі при збиранні залишають довшу кочеригу, яку потім обмотують мотузкою і за неї підвішують до стелі або підходящих конструкцій. При цьому методі не спішіть видаляти всі верхні зелені листи капусти, вони підсохнуть і будуть додатково захищати капусту від псування та гнилі;
  • В піску або у папері. При зберіганні у піску у качанів обрізають кочерижку, вкладають на невеликій відстані (3-6 см) один від одного і повністю засипають шар піском. Зверху вкладають новий шар і повторюють процедуру. Також кожен качан можна окремо замотати папером і вкласти в тару. Мінусами такого методу є те, що і пісок, і папір, гарно вбирають вологу і можуть намочити качани, треба слідкувати за їх станом.
  • Штабелями і на стелажах. Тут потрібно підготувати відповідні конструкції (а значить, має бути достатньо місця для них), на яких розташовують голівки капусти. Качани не мають доторкатися один до одного.
  • В глині. Надійний, але дуже трудомісткий метод. Готується суміш глина - вода в пропорції 2:1, обмазується кожен качан і дається йому висохнути. В такій оболонці голівки капусти довго зберігаються свіжими та хрусткими.
  • Для квартирних умов зберігання: балкон або холодильник. Для зберігання на утепленому (заскленому) балконі використовують пінопластові ящики, які зверху додатково вкривають на час морозів. Принцип складання – як і в звичайний ящиках у підвалі. В холодильнику краще обмотувати голівки харчовою плівкою і тримати у нижньому відсіку для овочів.

Цвітна капуста

Для закладки на зберігання вибирають середні та пізні сорти капусти, які мають гарні показники лежкості. Суцвіття капусти мають бути цілими, тугими (якщо капуста перезріла і суцвіття почали відокремлюватися одне від одного, такі голівки не підходять для закладки на зберігання). Збір капусти проводиться в суху сонячну погоду, до настання заморозків. Голівку зрізають гострим ножем, залишаючи кілька листків. Оптимальні умови для зберігання:  температура 0-6°С, вологість 85-95%, гарна вентиляція, відсутність прямого сонячного проміння.

Основні способи зберігання:

  • В ящиках у підвалі або льосі. Кожна капустина обмотується папером в 2 шари, складаються в ящики і зверху накривається чорною плівкою. Час від часу ящики відкривають, щоб капуста могла «подихати», а з плівки видаляється зайвий конденсат.
  • У підвішеному стані (по аналогії з білокачанною капустою). Слідкуйте, щоб голівки не торкалися одна одної.
  • Самий довговічний спосіб зберігання – морозильна камера. В замороженому стані цвітна капуста зберігається до 1 року, не втрачаючи свій вітамінний склад і смакові якості. Можна заморозити цілу голівку або розділити на суцвіття, можна сирою, а можна попередньо відварити кілька хвилин – на зберігання це не впливає.
  • В холодильнику у ящику для овочів цвітна капуста зберігається близько 2 тижнів. Рекомендується обмотати качан папером, а зверху харчовою плівкою.
  • На заскленому балконі. Капусту складають в ящики, аналогічно зі зберіганням в льосі, але при цьому потрібно виключити попадання прямого сонячного проміння.

Савойська капуста

Методи її зберігання аналогічні до білокачанної. В основному – це зберігання в ящиках, в підвішеному стані та на стелажах. Звернемо увагу, що найкраще для зберагіння підходять пізньостиглі сорти. Збір врожаю проводять в кінці жовтня-листопаді, допускається зниження температури до -5°С (це навіть покращить смакові якості капусти). Якщо осінь дуже дощова, то за 5-7 днів до збору врожаю рекомендується накрити капусту плівкою, щоб уникнути зайвої вологи. Для закладки на зберігання вибирають качани капусти з масою 500гр і більше. Менші голівки капусти краще пустити на швидку переробку, при довготривалому зберіганні вони швидко засохнуть.

Брокколі

У брокколі досить довгий термін визрівання: у ранніх сортів це 90-100 днів, а у пізніх – 135-140 днів. Тому більшість городників надає перевагу у вирощуванні раннім сортам, але для довготривалого зберігання все таки набагато більше підходять пізні. Даний вид капусти досить вередливий у зберіганні. Оптимальні умови для зберігання: температура від 0..+10°С, вологість 90-95%, вентиляція. При більш низькій вологості голівки засохнуть, а при підвищенні температурного режиму – зацвітуть. Врожай варто збирати , коли суцвіття не перевищує в діаметрі 15-17 см, при цьому всі суцвіття залишаються закритими і мають насичений темно-зелений колір. В цей період капуста брокколі має максимальні вітамінні і смакові показники. Збирати варто в похмурий день або вранці, на сонці суцвіття брокколі швидко підсихають. Для заготівлі зрізають основну центральну голівку, залишаючи ніжку 10-15см. Через кілька тижнів на бокових пагонах може з’явитися нова зав’язь, ці голівки потім використовують для свіжого вживання і швидкої переробки.

Основні способи зберігання:

  • В підвалі або льосі. При цьому способі зберігання не потрібно видаляти всі зовнішні листя. В основному – голівки капусти обмотують щільним папером і вкладають в ящики або на стелажі, слідкуючи щоб голівки не торкалися одна одної. Час від часу потрібно перевіряти і міняти папір, якщо він поглинув у себе вологу.
  • Заморозка. Самий тривалий метод зберігання, аж до нового врожаю. Рекомендується попередньо відварити капусту 3 хв. і дати їй обсохнути перед заморозкою. При цьому великі голівки ділять на суцвіття, маленькі можна відварити цілими.
  • Холодильник. Нажаль, в холодильнику капуста брокколі зберігається не більше тижня, після чого починаються процеси гниття.

Пекінська капуста

Для зберігання традиційно вибираємо середні та пізні сорти та гібриди. Збір врожаю проводять до заморозків, інакше пекінська капуста сильно втрачає показники лежкості. Збирається в сухий період, миття капусти не допускається. Можна видалити пошкоджені верхні листки або обтерти від залишків ґрунту. Перевага надається великим, міцним качанам, але не перерослим . Оптимальні умови для зберігання: температура 0..+2°С, вологість 95-98%, гарна вентиляція.

Основні способи зберігання:

  • У підвалі або льосі. В основному використовують зберігання в ящику (капустяні голівки замотуються поліетиленовою плівкою і складаються вертикально, на бік не рекомендується вкладати), в підвішеному стані, в піску (в овоча залишають корінь і прикопують кореневу систему в ящик з вологим піском, виходить своєрідне дорощування).
  • У холодильнику. Голівки обмотують харчовою плівкою і відправляють у відсік для овочів.

 

Брюссельська капуста.

Збір урожаю брюссельської капусти починають тоді, коли паростки (вилки) досягають в діаметрі  1-4 см. Дозрівають спочатку нижні вилки,а потім розміщені вище по стеблу (для всіх сортів це період від 90 до 110 днів з моменту посіву). Масово збирати урожай для довготривалого зберігання можна починаючи з перших заморозків, і навіть під снігом. Заморозки надають цьому чудовому овочу додаткову ароматність та солодкість. Паростки ростуть біля основи кожного листа поруч з основним стеблом, качан береться пальцями і просто відкручується від стебла. Листки нижче зібраних голівок видаляються, що забезпечує можливість овочу рости далі. Оптимальні умови для зберігання: температура 0..+4°С, вологість 95%. Качани можна зберігати як зрізаними зі стебла, так і безпосередньо на стеблі.

Основні способи зберігання:

  • У льосі можна зберігати в ящиках, в підвішеному стані або на решітці. Якщо зберігання відбувається в ящиках, то качани зрізаються зі стебла, щільно вкладаються в ємності, ящики накривають цупким папером (плівка для накриття не підходить, т.я. потрібно уникнути виникнення конденсату та плісняви). Якщо в підвішеному стані, то качани залишаються на стеблі, за який овоч і підвішують до стелі чи інших конструкцій. Допускається замотування у поліетилен, але не щільно, щоб була вентиляція. При виборі решітки, стебла встановлюють в її ячейки.
  • Для овочів, які не встигли дозріти, можна використовувати прикопування в пісок. В ємності має бути чистий вологий пісок, в який закопуються кочани в поліетилені. Це дозволяє голівкам дозріти і зберігатися без втрати смакових якостей до 5 місяців.
  • Заморозка. В морозильній камері голівки брюссельської капусти чудово зберігаються протягом дуже тривалого часу. Попередньо їх зрізають зі стебла, на 15 хвилин замочують у сольовому розчині (це дозволить позбутися комах та шкідників), потім опускають на кілька хвилин в окроп. Дають обсохнути, після чого піддають заморозці.

Також можна зберігати на балконі, в гаражі або підсобних приміщеннях, помістивши стебла з капустою або зрізані качани у вологий пісок. Але цей метод зберігання менш довготривалий, так як важко забезпечити постійну температуру і вологість без перепадів.

Капуста кольрабі

Кольрабі (або заяча капуста) – це особливий вид білокачанної капусти, який формує круглий стеблеплід, що відрізняється гарним смаком і корисним хімічним складом. Для довготривалого зберігання вибирають сорти з високими показниками лежкості. В основному це пізньостиглі сорти, сорти що мають плоди фіолетового кольору (білі та зелені мають більш низькі показники лежкості), стійкість до здеревіння. Збір врожаю проводять після того, як стеблеплід досягає діаметру 8 см. В перерослих плодах швидко твердіє м’якоть і капуста втрачає свої смакові якості. Збір врожаю проводять в суху погоду і при температурі +3..+5°С, заморозки категорично не допускаються. Овочі видаляються з ґрунту разом з кореневищем, акуратно очищуються руками від залишків землі. Кореневище не обрізають, а листя зрізають на відстані 2см від плоду. Перед закладкою на зберігання просушують протягом кількох годин. Оптимальні умови для зберігання: температура 0..+2°С, вологість не менш 95%.

Основні способи зберігання:

  • В льосі або підвалі. Використовують зберігання в ящиках (стеблеплоди не мають торкатися один одного), в ємностях з вологим піском, частково занурючи в нього капусту (ємності накриваються плівкою, залишаючи доступ повітря), насипом на підлозі (попередньо підготувавши шар піску знизу),  в підвішеному стані (розмістивши кожен плід в сітку).
  • В холодильнику в ящику для овочів. Такий спосіб зберігання менш довготривалий в порівнянні з попереднім. Щоб подовжити терміни зберігання рекомендується огорнути кольрабі цупким папером або вологою тканиною і покласти в поліетиленовий пакет, залишивши доступ повітря для запобігання появі конденсату.
  • На балконі. Допускається зберігання капусти кольрібі в ящиках або в підвішеному стані, але потрібно забезпечити утеплення на період заморозків.
  • Заморозка. Капуста кольрабі чудово зберігається в морозильній камері, але, нажаль, частково втрачає смакові якості. В замороженому стані може зберігатися 6-9 місяців.

Важливо! Яку б капусту Ви не закладали на зберігання, і який би спосіб не вибрали, треба пам’ятати, що на зберігання відправляються тільки здорові, непошкоджені шкідниками і хворобами качани. Також необхідно час від часу перевіряти їх на наявність процесів гниття чи хвороб, вчасно видаляючи з загальної маси підпорчені овочі. Кожен із способів має свої недоліки і переваги, і Ви самостійно обираєте більш підходящий для себе.


В інтернет-магазині Good Harvest на Вас завжди чекає широкий вибір насіння білокачанної капусти, капусти брокколі, цвітної капусти, пекінської і савойської капусти, брюссельської капусти, капусти кольрабі, від кращих українських та світових виробників та швидка відправка насіння поштою у всі діючі відділення Нової або Укрпошти.