Самостійним вирощуванням розсади капусти займається багато дачників. Це пояснюється високою популярністю культури, нескладною агротехнікою у вирощуванні та, у більшості випадків, високою врожайністю капусти. Але щоб результати Вас порадували – хочемо звернути увагу на кілька обов’язкових моментів при вирощуванні розсади капусти.
Вибір сорту та строків посадки.
По термінах дозрівання та за строком посіву капусту поділяють на:
- Ранньостиглу (висівають в кінці лютого-першій половині березня).
- Середньостиглу (висівають з середини березня по середину квітня).
- Пізньостиглу (висівають протягом квітня).
Точну дату посіву капусти визначити складно, тому що Україна різниться кліматом в залежності від регіону. Тому розраховуємо її самостійно виходячи з таких даних: від посіву до появи перших сходів проходить приблизно 5-10 днів, а від появи сходів до висадки в ґрунт – 35-50 днів. Відповідно від моменту посіву до висадки у відкритий ґрунт має пройти 40-60 днів. Дати посіву вказані виходячи з того, що розсада буде висаджуватися у відкритий ґрунт. При вирощуванні в тепличних умовах посів насіння на розсаду роблять трохи раніше.
Підготовка насіння до посадки, ґрунт та температурний режим.
Якщо насіння дражоване – то про його підготовку і знезараження вже подбав виробник. У інших випадках рекомендується провести знезараження насіння капусти. Це можна зробити або замочивши його в рожевому розчині марганцівки, або за допомогою теплової обробки (занурити марлевий мішечок з насінням у теплу воду 48-50°С на 20 хвилин). Також для прискорення проростання насіння капусти роблять його замочування у воді на 17-19 годин. Досвідчені городники рекомендують робити це у талій або дощовій воді, або з додаванням біопрепаратів, наприклад Епіну.
Ґруносуміш для розсади капусти можна або придбати в магазині, або зробити самостійно. Вона має складатися з торфу, дернової землі і піску у рівних частинах, плюс додайте золу з розрахунку 0,5 склянки на 2 л суміші. Такий субстрат варто додатково знезаразити, щоб не занести збудників хвороб або шкідників.
Насіння сіють на глибину 0,7-1 см. Ґрунт необхідно гарно полити, посіяти насіння капусти, накрити плівкою і більше не поливати до появи сходів.
Оптимальний температурний режим на етапі появи сходів – 18-20°С. Після появи паростків температуру трохи знижують до 15-17°С вдень і близько 10°С вночі. Також треба враховувати, що капуста – світлолюбива рослина, їй потрібно забезпечити світловий день не менше 12-15 годин. Тобто на етапі вирощування розсади капусту необхідно досвічувати фітолампами.
Пікірування.
Якщо ви посіяли капусту в загальну ємність, то на етапі появи справжніх листочків необхідно провести пікірування. Це допоможе отримати міцні, здорові саджанці з сильною кореневою системою, а також допоможе запобігти витягуванню розсади. Як же це правильно зробити?
- Пересаджуйте саджанці капусти, коли на них з’явилося 23 справжніх листочка, зазвичай це через 10-14 днів після появи сходів;
- Викопувати з загальної ємності треба дуже обережно, можна трохи прищепити основний корінь, щоб коренева система розвивалась більш розгалуженою;
- При пікіруванні саджанці капусти заглиблюються практично по сім’ядоль.
Полив і підживлення розсади капусти.
Капуста – вологолюбива рослина, але надмірний полив може викликати і захворювання, наприклад – чорну ніжку. Тому капусту поливають по мірі просихання ґрунту, приблизно один раз на 7-10 днів, але рясно. Після поливу приміщення з розсадою капусти провітрюють. Ґрунт розпушувати не рекомендується, щоб не пошкодити коріння.
Як і інша розсада, для отримання міцних саджанців капуста потребує підживлення. В основному його проводять в 3 етапи:
- через 7-9 днів після пікірування;
- через 14 днів після 1-го підживлення;
- за 2-3 дні до пересадки у відкритий ґрунт.
Підживлення проводиться або готовим комплексним добривом для розсади, або готується самостійно на основі аміачної селітри, суперфосфатів та калійних добрив.
В інтернет-магазині Good Harvest на Вас завжди чекає широкий вибір насіння капусти, а також добрив та стимуляторів росту для всіх видів овочевих та садових культур.
Гарного врожаю!