Буряк та морква традиційно є фаворитами на наших присадибних ділянках. А простота у вирощуванні та висока урожайність дають змогу споживати власноруч вирощені овочі щонайменше до наступної весни. Але як правильно зберігати урожай таким чином, щоб коренеплоди були смачними та соковитими протягом усього терміну зберігання?

Почнемо з того, що моркву та буряк потрібно вчасно і правильно зібрати. Коренеплід повинен добре визріти та мати непошкоджену поверхню, яка буде захищати м’яку серединку овоча від усихання чи гнилей. Зазвичай, в кліматичних умовах України, моркву збирають в період з середини вересня до жовтня включно, до настання заморозків, буряк – протягом вересня, коли починає масово підсихати і жовтіти гичка. Коренеплоди збирають у суху погоду (після дощів коренеплоди накопичують вологу, більш схильні до гнилі, мають суттєво коротші терміни зберігання). Після збору необхідно обрізати гичку коренеплодів гострим ножем якомога ближче до місця кріплення. На зберігання закладають тільки цілі овочі, що не мають механічних пошкоджень та не зіпсовані шкідниками. І моркву, і буряк, треба обов’язково просушити перед закладкою на довгострокове зберігання.

А де ж і як безпосередньо зберігати врожай? Найпростіше і саме розповсюджене рішення – це зберігання в погребах і підвалах. В таких приміщеннях при середній температурі +2°С, високій вологості та наявності вентиляції – створюються оптимальні умови для зберігання коренеплодів.

Варіанти зберігання моркви та буряка:

  • В ящиках з піском (рекомендується або прожарити пісок, або добавити 2% гашеного вапна чи крейди, для запобігання утворення хвороботворної флори);
  • В відкритих щільних поліетиленових пакетах/мішках. В таких пакетах овочі «дихають»,всередині  утворюється висока вологість і невелика концентрація вуглекислого газу, що сприяє довготривалому зберіганню коренеплодів;
  • В плетених корзинах/ящиках з отворами. Додатково можна прокладати шари коренеплодів щільним папером або гофрованим картоном;
  • В ємностях зі свіжою тирсою, оптимально хвойною.
  • Буряк ще можна складати пірамідками на поличках, попередньо вистеливши їх соломою, а також в ящиках з картоплею (шар буряка зверху картоплі)

Зверніть увагу, що можна продумати варіанти довготривалого зберігання коренеплодів і в умовах квартири. Наприклад, ящик з піском для зберігання моркви та буряка можна зробити на утепленому (заскленому) балконі чи лоджії. Тільки продумайте чим Ви його додатково утеплите на період заморозків (тепла ковдра, тощо). 

Також не ігноруйте такі методи, як сушка і заморозка, вони прекрасно зберігають корисні властивості моркви та буряка, а ще це просто смачно)

А в нашому інтернет- магазині Good Harvest Ви завжди знайдете широкий вибір якісного насіння моркви і насіння буряку із швидкою доставкою по Україні!