Збираємо врожай квасолі, перебираємо зерна на зберігання та посів та... виявляємо ідеально круглі отвори у квасолинах. Така неприємність трапляється досить часто, а її причина - квасолевий зерноїд, який, на жаль, любить квасолю так само, як і ми.
Квасоля - культура не складна у вирощуванні, але не проста у зберіганні.
Часто на зібраних квасолинах ми виявляємо маленькі круглі отвори, іноді вони прикриті оболонкою, а іноді відкриті.
Це квасоляна зернівка або зерноїд- шкідник бобових, який поселяється в зернах на етапі формування бобів і чудово почувається там до весни. Для того, щоб запобігти появі зерноїду, квасоляні посіви обробляють інсектицидами проти цього шкідника після формування зав'язі, у період появи стручків . При збиранні врожаю та підготовці до зберігання звертайте увагу на цілісність зерен, намагайтеся відбраковувати насіння з отворами, не відкладаючи його на посів та зберігання.
Якщо виявили зернівку вже під час зберігання, позбутися її допоможе спосіб прогрівання квасолі при +60...+65°С у духовці. Шкідник загине, але насіння втратить схожість. Інший спосіб - помістіть зерна в морозилку на 2 доби, зернівка гине при температурі від -15°С протягом 48 годин. Слабо пошкоджене насіння при цьому навіть можна висівати.
Сподіваємося, що ці прості методи допоможуть вам позбутися зерноїда і зберегти квасолю.