Добрий урожай

Як зберегти квасолю

Збираємо урожай квасолі, перебираємо зерна на зберігання і посів та ... виявляємо ідеально круглі отвори в квасолинах. Така неприємність трапляється досить часто, а її причина - квасолевий зерноїд, який, на жаль, любить квасолю так само, як і ми.

12 жовтень 2020
Квасоля - культура не складна у вирощуванні, але не проста у зберіганні.
Часто на зібраних квасолинах ми виявляємо маленькі круглі отвори, іноді вони прикриті оболонкою, а іноді відкриті.
Це квасолева зернівка або зерноїд - шкідник бобових, який з'являється у зернах в період формування бобів і прекрасно себе почуває в них і в період вегетації і під час зберігання квасолі у ємності. Для того, щоб попередити появу зерноїда, квасолеві посіви обробляють інсектицидами проти цього шкідника після формування зав'язі, в період появи стручків. При зборі урожаю і підготовці до зберігання звертайте увагу на цілісність зерен, намагайтеся відбраковувати насіння з отворами, не відкладаючи його на посів і зберігання.
Якщо виявили зернівку вже під час зберігання, позбутися від неї допоможе один із способів:
- прогрівання квасолі при + 60 ... + 65 градусах Цельсія, наприклад, у духовці. Шкідник загине, але насіння втратить схожість;
- інший спосіб - помістіть зерна в морозилку на 2 доби, зернівка гине при температурі від -15 градусів протягом 48 годин. Слабо пошкоджене насіння при цьому навіть можна висівати.
Сподіваємося, що ці прості методи допоможуть вам позбавитися від зерноїда і зберегти квасолю до весни.

Messenger
Viber