Голландська цибуля-саджанка популярна перш за все завдяки високій урожайності, саме тому її обирають для вирощування у всіх кліматичних зонах України.
Досить значний відсоток — це озимі сорти, які садять восени, перед заморозками. Переваги підзимової посадки:  можливість отримати урожай зелені і великих цибулин раніше на 1-2 тижні, відсутність стрілкування, краща витривалість до несприятливих факторів, таких, як погодні умови і рідше уражається шкідниками і хворобами.


Що потрібно мати на увазі при підзимовій посадці цибулі:

  • правильний час посадки зокрема. Озимі сорти потрібно садити за 7-10 днів до сталих морозів, щоб цибулини встигли укорінитися, але не почали проростати. З такими зимами, як в останні роки краще орієнтуватися не на календар, а на прогноз погоди;
     
  • оптимальний рівень pH ґрунту для цибулі коливається в межах 6.0-6.8. У разі відхилень для збільшення pH ґрунту в домашніх умовах використовують розкислювачі (негашене/гашене вапно; розмелений вапняк, доломітове борошно, деревну золу), або підкислювачі – наприклад, сірку;
     
  • при виборі ділянки потрібно враховувати, що мінімальна кількість світлових годин для цибулі – 6-8, в затіненні цибуля витягується та значно втрачає в урожайності;
     
  • збагачення ґрунту добривами також добре впливає на урожайність цибулі – органіку (перегній, компост) вносять для збагачення та покращення структури, а мінеральні NPK для корекції вмісту азоту, фосфору, калію в залежності від стану ґрунту;
     
  • перед посадкою цибулин потрібно підготувати ділянку – перекопка на 20-25 см, обробка граблями до дрібногрудкового стану;
     
  • схема посадки – 10-15 см між цибулинами і 25-30 см міжряддя, глибина посадки – 3,5-4 мм.

Як зберігати цибулю-саджанку

Якщо Ви не встигли висадити озимі сорти вчасно і частина посадкового матеріалу залишилась до весни – не хвилюйтесь, цибулю, яка зберігалась в оптимальних умовах:

  • вологість у межах 60-70% - це дозволить цибулинами не пересихати і не загнивати;
  • постійний доступ повітря - оптимально зберігати у невеликих сітчастих мішечках, наприклад у тих, у яких ми відправляємо замовлення саджанки;
  • приміщення бажано, щоб було без доступу сонячного світла і з регулярним провітрюванням;
  • температура +16...+22 градуси Цельсію - в таких умовах цибуля зберігається 120 днів без значних втрат. Закладати цибулю потрібно сухою (коли цибулини при перебиранні "шелестять".

 


​​​​​​​Ще кілька важливих для урожайності цибулі факторів:

Після появи сходів слідкуйте за відсутністю бур’янів та по можливості рихліть ґрунт навколо цибулі, щоб не утворювалася кірка та була достатня аерація.

Вологість під час активного росту цибулин має велике значення – у разі посухи цибулю потрібно поливати, але так, щоб не спричинити появу грибкових хвороб через перезволоження.

Тривале зберігання – це один з важливих факторів для вітчизняного споживача. Голландські сорти добре зберігаються до весни, але дуже важливо, щоб перед закладанням за зберігання шийка цибулі була добре висушеною, всі цибулини мають бути без пошкоджень, а місце зберігання з рухом повітря, з вологістю 70-75% і при температурі 1 ... + 4 °С.

Справжні голландські сорти мають високі показники урожайності, вони не схильні до стрілкування, добре засвоюють поживні речовини з ґрунту і більшість з них добре зберігається  Навіть при мінімальному догляді, ви зможете отримати значну кількість якісної продукції. Оскільки на ринку України дуже багато різноманітних пропозицій, для купівлі оригінальних сорті необхідно обрати надійного продавця.
Good
Harvest формує пропозицію тільки з сортів голландського виробництва, зокрема найкращого з них Broer.
Замовити найбільш популярні сорти цибулі саджанки можна на цій сторінці.