Буряк - овоч, який міцно влаштувався в кулінарних та господарських уподобаннях кожної сім'ї. Бурякове меню української та не тільки кухні містить безліч корисних та смачних страв, заради яких усі українські господині без винятку із задоволенням та без турбот вирощують цей чудовий овоч. Цінність буряків, окрім смакових якостей, полягає у вмісті величезної кількості корисних складових. У столових буряках містяться вітаміни групи B, С, A, фолієва кислота, калій, залізо, мідь, цинк, фосфор, органічні кислоти - яблучна та щавлева, цілий ряд амінокислот і навіть клітковина.

Буряковий сік сприяє очищенню крові, стимулює діяльність шлунка та печінки. Величезна кількість корисних речовин зберігає буряк і у вареному вигляді.

Вирощування буряків – процес не складний. Ваші зусилля, напевно, увінчаються успіхом, особливо якщо Ви будете володіти інформацією про те, які особливості є у цього чудового овоча.

Спочатку поговоримо про сорти буряків залежно від терміну дозрівання.

  • Ранні сорти: Кардинал
  • Середньостиглі сорти: Єгипетська плоска, Мулатка, Опольська, Червона Куля.
  • Пізні гатунки: Бордо 237, Негритянка, Циліндр

Терміни посадки буряків
Заморозки можуть поставити під загрозу посіви буряків, тому краще не поспішати і бути впевненими в тому, що холодів не буде. Буряк можна сіяти і пізніше, але в цьому випадку, насіння має бути підготовленим.

Для проростання насіння буряка достатньо температури +5 ° С, за цих умов через 3 тижні можна побачити перші сходи. Швидкість появи сходів обернено пропорційна температурі повітря: чим вища температура, тим менше часу необхідно насінню буряка, щоб прорости. При 10 ° С паростки можуть з'явитися через 10 днів, а при 15 ° С - всього за тиждень. Ця інформація допоможе Вам, дорогі городники та садівники, швидше визначитися з правильними термінами посіву. Найчастіше буряк засівають у середині травня, але в даному питанні слід орієнтуватися на стійкі температурні умови, адже якщо в травні холодно - краще почекати. При пізніших термінах посіву бажано висівати підготовлене насіння.

Ґрунт для буряків
Всі різновиди буряків, як і інші коренеплоди (морква, редиска, селера, пастернак), люблять пухкий, родючий ґрунт. Оптимальні ґрунти для столових буряків - середньосуглинисті, супіщані та легкі, в яких є в достатку органічні речовини. Реакція середовища, при якому можна сподіватися на хороший урожай буряків, має бути близькою до нейтральної. За всієї своєї невибагливості буряк має одну особливість: він не виносить кислих ґрунтів. І тут необхідно їх вапнувати.

Буряк рекомендується висівати на багатий гумусом пухкий ґрунт з глибиною обробки в 20-25 см. При цьому пам'ятайте, що перекопувати ґрунт потрібно на всю глибину орного шару, не вивертаючи при цьому орний шар.

Підготовка насіння
Ми рекомендуємо традиційні способи прискорення проростання та схожості насіння. Один із них - вимочування насіння буряків у чистій воді кімнатної температури (не менше 15°С). Тривалість вимочування коливається від 1 до 2 днів із заміною води кожні 2-3 години. Власне, є ще й другий спосіб, дуже схожий на процедуру перевірки насіння на схожість (із застосуванням вологого текстилю). При цьому необхідно дотримуватися температури до 25 °, протягом 4-5 днів переважна більшість насіння проросте. Пророщене насіння буряка висівають у добре зволожену землю.

3-й спосіб прискорення схожості – яровізація. Починати її необхідно за 2 тижні до сівби. Насіння зволожується водою 1 : 1. Насіння розмішують і залишають на 1,5 діб, потім зливають воду, витримують ще 2-4 дні, після чого набрякло насіння переміщають на 7-10 діб в холодильник або в інше прохолодне середовище в температуру 2-4 °С. Для гарту вибирайте таку ємність, щоб шар насіння не перевищував 2-3 см.

Посів насіння
На сприятливих ґрунтах буряк висівають смугами шириною до 1 м, з міжряддями 40-50 см. Не заглиблюйте насіння вглиб - насіння може погано проростати через брак кисню на глибині. Але й надто дрібно сіяти буде помилкою, тому що буде ризик, що насіння висохне або буде віднесене вітром. Оптимальна глибина посіву буряків залежить від типу ґрунту, на важких ґрунтах сійте на 2-3 см углиб, на легких – на 3-4 см.

Засівають буряки по-різному. Деякі здійснюють посів рядами, у міжряддях садять інші культури (часто картопля). Хтось засіває поперечним висівом, тому що даний спосіб вважається зручнішим у догляді. Особливої ​​відмінності для буряків у форматах посіву немає, тому вибирайте той метод, який буде найбільш оптимальним для вашої ділянки.

У разі існування ризиків заморозків посіви мульчують. Мульчу можна виготовити із органічних складових: перегній, торф. Цю ж суміш можна застосувати і для міжрядь.

Оптимальні умови для буряків
Правильне вирощування буряків вимагає часті та рясні поливи в періоди, коли з'являються і потім укорінюються перші сходи, також вода необхідна для збільшення листової маси. Буряк, що добре вкорінився, стійко перенесе короткочасний посушливий період. Разом з тим, надлишок вологи погіршить зростання та врожайність, тому на землях, де є загроза заболочування, вирощування буряків якщо і вести, то тільки на грядках. Якщо дощі випадають рідко, буряку можуть знадобитися 2 щедрих поливу по 10-20 л на 1 м2, після чого треба проводити розпушування ґрунту. Вода, отримана при поливі, принесе користь, якщо проникне до коріння буряка, яке залягає на глибині 15-20 см.

Також дуже важливо своєчасно обробляти буряк, очищати його від бур'янів і стежити за появою можливих хвороб або шкідників.

Перше підживлення буряка проводиться під час появи у молодих рослин другої пари листочків. Вносяться сухі добрива з одночасним розпушуванням міжряддя. Використовуйте комплексні добрива, аміачну селітру, нітроамофоску та інші добрива для овочів.

Проріджування буряків
Проріджування буряків - обов'язкова процедура при правильному загущеному посіві. Досвідчені городники знають, що сіяти буряк необхідно в міру густо, оскільки є ризики у % схожості, і навіть, можливість механічних ушкоджень. Для того, щоб густо посаджені рослини не забирали один у одного ресурси росту, буряки обов'язково необхідно прорідити коли на рослині з'являються два перші повноцінні листи відстанню в 1,5 - 2 см і вдруге, коли на рослинах вже розвинулися по 5-6 листків, проміжок між рослинами 4-6 см. Третю процедуру проріджування проводять до 15 серпня, між рослинами залишаються вільні проміжки по 6-8 см.

Найкраще проріджувати після нещодавнього поливу або рясного дощу. Вологий грунт легше відпускає рослини, що висмикуються, сусідні рослини менше будуть потривожені, а пересаджувані екземпляри легше приживуться у вже вологій землі.

Хороших урожаїв Вам, дорогі городники!