Соковита, солодка, запашна диня тане в роті і приносить насолоду! Різні за формою та смаковими якостями, дині мають багато сортів. Ось тільки вони люблять рости в однакових умовах сухого та спекотного повітря. Вони не люблять зайвого поливу та вологи. При виборі сорту дині варто враховувати кліматичні умови Вашого регіону, якщо у Вас перші морози трапляються восени, то краще вибирати ранні сорти. Найпопулярніші з них:

  • Диня "Інея" - високі смакові якості - один із найсмачніших сортів, у вазі досягають 1,5 кг, добре і довго зберігаються.
  • Диня "Золота" - має невеликі плоди, з соковитою солодкою м'якоттю. Перевага цього сорту – рідко хворіє.
  • Диня "Колгоспниця" - найпоширеніший сорт дині, має помаранчеве забарвлення, плоди невеликі, до 1 кг солодка біла м'якоть. Дає великий урожай.
  • Диня "Амал" - соковита та ароматна м'якоть оранжевого кольору, один із найулюбленіших в Україні сортів.
  • Диня "Медовий аромат" - назва говорить сама за себе, найпопулярніший урожайний сорт.

Підготовка насіння
Насіння для посіву розсади потрібно вибирати велике, його можна купити в магазині, а можна зробити заготовки самим. Якщо Ви вирішили самостійно заготовити насіння, то корисно знати один нюанс: з минулого року зібраний урожай краще не брати. Потрібно просушити їх, покласти в паперовий конвертик написати дату і покласти в сухе, темне місце на три роки.

Найкраще використовувати насіння, яким вже 3 - 4 роки, з нього Ви отримаєте хороший урожай. Оскільки торішнє насіння дає міцні рослини, але без плодів.

У регіонах України з прохолоднішим кліматом насіння динь рекомендуємо гартувати. Для цього необхідно опустити спочатку їх у теплу воду, потім вийняти і дати добу їм полежати при температурі 20С, потім щодня знижувати температуру, поки вона не дійде 0С, і в такому середовищі потримати близько доби, після чого поступово підвищувати температуру до 20˚С. Загартовувати насіння потрібно для того, щоб насіння безболісно переносило різкі перепади температури.

Вирощування розсади
Щоб виростити розсаду потрібні ємності діаметром не більше 10 см. Можна використовувати пластикові або торф'яні горщики, для наповнення використовувати субстрат для розсади або інший підготовлений ґрунт. Садити насіння в підготовлені горщики потрібно по 2-3 штучки глибиною до 5 см. При появі перших паростків температура вдень не повинна бути нижче 18-20˚С, а вночі 15˚С.

Приблизно через тиждень після посадки мають з'явитися перші сходи, згодом їх необхідно прорідити і залишити в горщику один сильний паросток. Після появи на сіянці 3-4 листочків потрібно розсаду привити, це стимулює розвиток бічних пагонів. Рясний полив не рекомендується також поливати необхідно тільки між грядок, щоб вода не потрапляла на листочки і стебла. Щоб ніжки не чорніли, навколо ніжки можна посипати шар сухого річкового піску. Насіння для розсади саджають наприкінці квітня, а через 25 днів, коли встановиться тепліша погода, висаджують у відкритий ґрунт.

Підготовка ґрунту
Восени копаємо грядку, не глибоко, на багнет лопати і вносимо перегній, на 1 м2 необхідно 3-4 кг. Якщо на вашій ділянці глинистий ґрунт, то потрібно додати піввідра піску, щоб ґрунт не був забитий. Так і залишаємо грядку до весни.

Навесні знову беремося за роботу: потрібно ще раз перекопати і додати добрива, що містять калій та фосфор (суперфосфат, калійно-магнієве добрива, нітроамофоску).

Висадження розсади у відкритий ґрунт
У підготовленому грунті зробіть лунки на відстані 70-80 см одна від одної як по ширині, так і по довжині грядки.

Під час пересадки в ґрунт найголовніше не пошкодити кореневу систему дині. Тому необхідно висаджувати із тією землею, в якій вона виросла. Перед посадкою в лунку потрібно налити води та внести трохи органіки (перегною, біогумусу). Щоб стебла не заглибилися, садити потрібно так, щоб та грудочка землі, з якою Ви висаджуєте розсаду, була трохи на поверхні землі. Посаджену розсаду необхідно трохи полити та присипати сухою землею. Щоб розсада краще прижилася, необхідно після посадки зробити тінь або ж висаджувати коли сонце не так вже яскраво світить. За наявності сильних перепадів температури вдень і вночі необхідно зробити розсаді накриття з плівки. Ці накриття можна використовувати на ніч, а на день прибирати, плівку можна використовувати як накриття від дощів, які диня не любить.

Також дуже важливо підгодовувати дині. Для першого підживлення підходять комплексні мінеральні добрива, їх слід внести через 8-10 днів після посадки дині у відкритий грунт. Продовжувати удобрювати потрібно через кожні 10 днів. Як тільки плоди почнуть дозрівати, підживлення вже не потрібне. Слід регулювати зростання динь: спрямовувати їх так, щоб вони не потрапляли на міжряддя. Важливий нюанс: необхідно під кожну диню, що зав'язалася, підставити пінопласт, фанеру або дощечку, щоб плід не торкався землі, це допоможе вберегти диню від загнивання.

Визначити чи дозріла вже диня, дуже легко, для цього достатньо відчути густий динний аромат, на шкірці має з'явитися характерна сіточка (для більшості сортів), а ще стиглі плоди дуже легко відокремлюються від стебла.

Якщо Ви зібрали з грядки недозрілі дині - нічого страшного, просто дайте дині трохи полежати.

Спробуйте, намагайтеся і у Вас обов'язково все вийде!