Соковита, солодка, запашна диня тане в роті і приносить насолоду! Різні за формою смаковими якостями дині мають багато сортів. Ось тільки вони люблять рости в однакових умовах сухого і жаркого повітря. Вони не люблять зайвого поливу і вологи. При виборі сорту дині варто враховувати кліматичні умови вашого регіону, якщо у Вас перші морози трапляються ранньою осінню, то краще вибирати ранні сорти.
Насіння для посіву розсади потрібно вибирати велике, його можна купити в магазині, а можна зробити заготовки самим. Якщо Ви вирішили самостійно заготовити насіння, то буде корисно знати один нюанс: з минулого року зібраний урожай краще не брати. Потрібно просушити його, покласти в паперовий конвертик написати дату і покласти в сухе, темне місце роки на три.
Найкраще використовувати насіння, яким вже 3 - 4 роки - з них Ви отримаєте хороший урожай. Оскільки торішнє насіння дає міцні рослини, але без плодів.
В регіонах України з більш прохолодним кліматом насіння динь рекомендуємо загартовувати. Для цього необхідно опустити його спочатку в теплу воду, потім вийняти і дати йому добу полежати при температурі +20˚С, потім кожен день знижувати температуру, поки вона не дійде 0˚С, і в такому середовищі потримати близько доби, після цього поступово підвищувати температуру до +20˚С. Гартувати насіння потрібно для того, щоб насіння безболісно переносили різкі перепади температури.
Щоб виростити розсаду, потрібні ємності, діаметром не більше 10 см. Можна використовувати пластикові або торф'яні горщики, для наповнення - субстрат для розсади, або інший підготовлений грунт. Садити насіння в підготовлені горщики потрібно по 2-3 штучки глибиною до 5 см. При появі перших росточків, температура вдень не повинна бути нижче +18...+20˚С, а вночі +15˚С.
Приблизно через тиждень після посадки повинні з'явитися перші сходи, згодом їх необхідно прорідити і залишити в горщику один сильний паросток. Після появи у сіянців 3-4 листочків, потрібно розсаду прищепити, це стимулює розвиток бічних пагонів. Рясний полив не рекомендується, поливати необхідно тільки між грядок, щоб вода не потрапляла на листочки і стебла. Для того щоб ніжки не чорніли, навколо ніжки можна посипати шар сухого річкового піску. Насіння сіють для розсади в кінці квітня, а через 25 днів, коли встановиться більш тепла погода, висаджують у відкритий грунт.
Восени пр перекопці грядки, неглибоко, на штик лопати, вносимо перегній, на 1 м2 необхідно 3-4 кг. Якщо на вашій ділянці глинистий грунт, то потрібно додати піввідра піску, щоб грунт не був важким і забитим. Так і залишаємо грядку до весни.
Навесні знову беремося за роботу: потрібно ще раз перекопати і додати добрива, що містять калій і фосфор (суперфосфат, калійно-магнієве добриво, нітроамофоску).
У підготовленому ґрунті зробіть лунки на відстані 70-80 см одна від одної, як по ширині, так і по довжині грядки.
Під час пересадки розсади в грунт, найголовніше не пошкодити кореневу систему дині. Тому необхідно висаджувати її разом з тією землею, в якій вона виросла. Перед посадкою в лунку потрібно налити води і внести трохи органіки (перегною, біогумусу). Щоб стебла не заглибилися, садити треба так щоб той клубочок землі, в якій Ви висаджуєте розсаду, був трохи на поверхні землі. Посаджену розсаду необхідно трохи полити і присипати сухою землею. Щоб розсада краще прийнялася, необхідно після посадки зробити тінь або ж висаджувати, коли сонце не так яскраво світить. При наявності сильних перепадів температури вдень і вночі, необхідно зробити для ще незміцнілої розсади накриття з плівки. Це накриття можна використовувати на ніч, а на день прибирати, ще плівку можна використовувати як накриття від таких небажаних для дині дощів.
Також, дуже важливо підгодовувати дині, для першого підживлення підходять комплексні мінеральні добрива, їх слід внести через 8 -10 днів після посадки дині у відкритий грунт. Продовжувати удобрювати необхідно через кожні 10 днів. Як тільки плоди почнуть дозрівати, підгодівля вже не потрібна. Слід регулювати ріст динь: направляти їх так, щоб вони не потрапляли на міжряддя. Важливий нюанс: необхідно під кожну зав'язь дині підставити пінопласт, фанеру або дощечку, щоб плід не торкався землі, це допоможе вберегти диню від загнивання.
Визначити, чи дозріла вже диня, дуже легко, для цього достатньо відчути густий динний аромат, на шкірці повинна з'явиться характерна сіточка (для більшості сортів), а ще стиглі плоди дуже легко відділяються від стебла.
Якщо Ви зібрали з грядки недостиглі дині - нічого страшного, просто дайте дині трохи полежати.
Пробуйте, намагайтеся і у Вас обов'язково все вийде!