Ви вже не один рік у розчарування від врожаю кавунів? Кавуни дуже дрібні, мляві і зовсім не солодкі? Команда good-harvest підготувала всю корисну інформацію щодо вирощування кавунів в одній статті. Ці поради допоможуть Вам виростити чудові кавуни, які радуватимуть Вас урожаєм не один рік.

Найкращі умови вирощування кавунів в Україні в південних областях, а якщо Ви живете північніше, то у вирощуванні кавунів Вам допоможе теплиця. Так як кавуни теплолюбні, то теплицю потрібно розмістити в сонячному місці. Теплицю необхідно готувати з осені, щоб до весни добре удобрити і збагатити ґрунт органічними добривами.

Потрібно зауважити, що кавуни садити на тому самому місці не рекомендується. Потрібно міняти місця посадки, а на тому місці краще посадити кукурудзу чи пшеницю – корисно для ґрунту.

Ґрунт підготували, тепер треба подбати які саме кавуни ми вирощуватимемо. Краще вибирати сорти кавунів, які не відрізняються довгим дозріванням, але і зі скоростиглими краще не зв'язуватися, якщо Ваша ділянка знаходиться не на півдні країни. Зверніть увагу на те, звідки було привезене насіння: якщо з півдня, то велика ймовірність того, що насіння не готове до вирощування у північних широтах.

Ґрунт підготували, вибрали насіння, приступимо до посіву насіння на розсаду, тому що на город висаджувати небезпечно, адже можливі заморозки та значні перепади температури вдень і вночі, це може позначитися на насінні, або призвести до їхньої загибелі.

Вирощувати кавуни, у горщиках чи ящиках необхідно не більше місяця. Горщики для розсади повинні бути в діаметрі 12-15 см. Не варто надрізати насіння для раннього сходу, до посадки потрібно всього на 10 хвилин замочити насіння у воду температури 50 ° С, після витримувати у воді до того моменту, поки насіння не наклюнуться. Як тільки насіння наклюнеться, їх садять у горщики на глибину 3-4 см.

Посадили насіння, чекаємо на сходи, при цьому необхідно підтримувати температуру 23˚С вдень і 18˚С вночі. Після сходів температуру можна знизити до 18С, таку температуру варто підтримувати 5-6 днів.

Після того, як загроза заморозків минула, можна нашу розсаду висаджувати в тепличку.

Ґрунт у нас удобрений з осені, але все одно не завадить додати трохи гною. Тільки потрібно це зробити так, щоб кавуни не контактували з ним. Можна викопати ямку, покласти туди гній і засипати, а довкола посадити кавуни, бажано щоб на 1 м2 було не більше трьох посадок.

Кавуни дуже люблять вологу, тому поливати можна рясно, але як тільки вони почнуть цвісти, то полив потрібно припинити, так як це значно впливає на смакові якості плодів кавуна.

Залишається чекати дозрівання плодів. У теплиці необхідно дотримуватись температури +25˚С +30˚С.

Вдень теплицю потрібно відкривати, щоб рослини не прілі, а на ніч щільно закрити, щоб не сталося охолодження. Потрібно зробити так, щоб не було підвищеної вологості - це може призвести до загибелі плодів, щоб цього не трапилося, парник потрібно провітрювати.

Дотримуючись всіх порад і правил, вже через 70 днів посадки, кавуни радуватимуть Вас та Ваших близьких своїм ароматом, соковитістю та цукровим смаком.

А щоб визначити, чи дозріли вже кавуни чи ні – є кілька хитрощів:

  • потрібно просто по них постукати, звук повинен бути глухим, дзвінкіший звук у незрілих кавунів;
  • хвостик у повністю стиглого кавуна має бути сухим;
  • поверхня стиглого кавуна має бути блискучою, а не матовою.

Не засмучуйтесь якщо не все вийшло з першого разу. Нічого страшного, радійте з того, що виросло, а наступного разу, взявши до уваги всі помилки, у Вас виростуть великі та цукрові кавуни.

Добрих урожаїв Вам!