Редиска - популярний весняний коренеплід, з трохи гострим смаком, який обумовлений вмістом у редисі гірчичного масла. Редиска багата великою кількістю мікроелементів і ферментів, які сприяють травленню: кальцієм, калієм, магнієм, залізом, фосфором і кремнієм, що надає міцності судинам, та вітаміну С, який зміцнює ослаблений за зиму імунітет. Цінність редиски також у своєчасності її дозрівання, адже властивості очищення, якими вона володіє, дуже доречні саме після зими, коли організму необхідно звільнитися від усього зайвого, що накопичено взимку.

Отже, щоб вибрати ділянку для редису, необхідно, перш за все, знати про потреби цього овочу. Ідеальні попередники для редьки: огірки, капуста, картопля. Як і багато коренеплодів, редиска любить добре розпушений грунт, достатню вологу і тривалий світловий день - до 12 годин.

Вибирайте добре освітлені ділянки та починайте їх готувати для посіву редиски. Осіння підготовка полягає у перекопуванні ґрунту та внесення компосту або перегною (3-4 кг на 1 м2), мінеральних добрив: суперфосфати (10 г на 1 м2), калійні солі (20 г на 1 м2).

Не всі садівники можуть похвалитися збагаченим, пухким і родючим грунтом. Через важкі глинисті грунти на ділянці редиску часто вирощують у високих грядках-ящиках, спеціально створюючи для цього конструкції на ділянці або використовуючи переносні балконні ящики з високими стінками. Там змішують ґрунт, торф та добрива, таким чином, створюючи ідеальні умови для редису.

Навесні, перед посадкою грунт повинен бути пухким, зволоженим і удобреним.

Для посадки необхідно зробити борозенки глибиною 5-8 см, на відстані 12-15 см одна від одної. Попередньо замочене насіння (замочіть його на 2-3 години) саджайте на відстані 2-3 см.

Період вегетації редиски – 18-25 днів для ранніх сортів та 25-40 днів для середньостиглих та пізніх. Через 5-7 днів після появи сходів - необхідно прорідити рослини, щоб дати їм свободу для зростання. Оптимальна відстань – 5 см між коренеплодами з урахуванням їх майбутніх розмірів.

Для запобігання появі блішок - посипте грядки тютюном, сумішшю тютюна із золою, меленим чорним або червоним перцем (1 чайна ложка на 1 кв. м).


Важливо знати. Якщо світловий день триває більше 12 годин – редис починає цвісти, а цього не можна допустити. Досвідчені садівники, для запобігання цвітінню, накривають редиску непрозорим укриттям, ідеально для цього підходять дерев'яні ящики або підходяща форма конструкції з дерева. Період укриття - увечері з 18 до 8 години ранку.


У спекотні дні поливайте редиску щодня, ввечері. Головне робити це акуратно, щоб не розмити коренеплід і не оголити його. Розпушуйте і підгортайте редис до появи повноцінних листочків.

Хорошого врожаю Вам, дорогі садівники!