Редис - популярний весняний коренеплід, з трохи гострим смаком, який обумовлений вмістом гірчичного масла. Редиска багата великою кількістю мікроелементів і ферментів, які сприяють травленню: кальцієм, калієм, магнієм, залізом, фосфором і кремнієм, який надає міцності судинам і вітаміном С, який зміцнює ослаблений за зиму імунітет. Цінність редису, також, в своєчасності його дозрівання, адже властивості очищення, якими він володіє, дуже до речі саме після зими, коли організму необхідно звільнитися від усього зайвого, що накопичено за зиму.
Отже, що б вибрати ділянку для редису, необхідно, перш за все, знати про потреби цього овоча. Ідеальні попередники для редиски: огірки, капуста, картопля. Як і інші коренеплоди, редис любить добре розпушений ґрунт, достатню вологу і тривалий світловий день - до 12 годин.
Вибирайте добре освітлені ділянки і починайте ще восени їх готувати для посіву редису. Осіння підготовка полягає в перекопуванні грунту та внесенні компосту або перегною (3-4 кг на 1 м2), мінеральних добрив: суперфосфат (10 г на 1 м2), калійні солі (20 г на 1 м2).
Не всі садівники можуть похвалитися збагаченим, пухким і родючим грунтом. Через важкі глинисті ґрунти редис часто вирощують у високих грядках-ящиках, спеціально створених для цього конструкціях на ділянці або ж використовуть переносні балконні ящики з високими стінками. Там змішують грунт, торф і добрива, таким чином, створюючи ідеальні умови для редиски.
Навесні, перед посадкою грунт повинен бути пухким, зволоженим і удобреним.
Для посадки необхідно зробити борозенки глибиною 5-8 см, на відстані 12-15 см одна від одної. Попередньо замочене насіння (замочуйте тільки необроблене насіння, на 2-3 години) садіть на відстані 2-3 см.
Період вегетації редису - 18-25 днів для ранніх сортів і 25-40 днів для середньостиглих і пізніх. Через 5-7 днів після появи сходів - необхідно прорідити рослини, щоб дати їм свободу для росту. Оптимальна відстань - 5 см між коренеплодами з урахуванням їх майбутніх розмірів.
Для запобігання появи блішок - посипте грядки грядку тютюном, або сумішшю тютюну з золою, меленим чорним або червоним перцем (1 чайна ложка на 1 кв. м).
Важливо знати. Якщо світловий день триває більше 12 годин - редиска починає цвісти, а цього не можна допустити. Досвідчені садівники, для запобігання цвітіння, накривають редис непрозорим укриттям, ідеально для цього підходять дерев'яні ящики або відповідної форми конструкції з дерева. Період укриття - ввечері з 18 і до 8 години ранку.
У спекотні дні поливайте редиску раз в день, ввечері. Головне робити це акуратно, щоб не розмити коренеплід і не оголити його. Розпушуйте і підсапуйте редис до появи повноцінних листочків.