Кажуть, що люди, які займаються рослинництвом – найщасливіші. Адже вирощування рослин - це такий цікавий процес, який вимагає повної залученості, досвіду, прагнення нових знань і звичайно ж - працьовитості… Навіть найпрагматичнішим садівникам, які ставляться до своєї діяльності, як до обов'язкового процесу, величезну радість доставляють пророслі сходи, стрункі грядки та врожай власноруч вирощених овочів!

У статті ми розглянемо найважливіший процес вирощування овочів: процес вирощування розсади. Мета цього процесу проста: виростити міцну, здорову розсаду з добре розвиненою кореневою та листовою структурами. Насправді, в цьому немає нічого складного, головне – залучення до процесу та знання кількох фундаментальних принципів.

Саме через відсутність деяких знань, як правило, допускаються грубі помилки, які в результаті призводять до негативного результату і нам нічого не залишається, як нарікати на себе, на виробника насіння або на когось ще.

Для того, щоб уникнути такої неприємної ситуації, пропонуємо Вам нашу статтю, в якій ми розмістили найважливішу інформацію для того, щоб ваш урожай був добрим)))

Отже, 10 помилок:

1. Вибір неякісного насіння
Завдяки цій помилці Ви можете не отримати навіть сходу. Для того, щоб уникнути насіння з поганою схожістю або великою кількістю неякісного матеріалу, при покупці насіння не соромтеся розглянути упаковку та поговорити з продавцем.

а) На упаковці має бути наступна інформація:

  • наявність даних про виробника: його назва, адреси, телефони, тобто інформація про те, куди можна звертатись у разі виникнення питань;
  • дані про торгову марку насіння;
  • опис сорту/гібриду рослини, його особливостей, агротехніки її вирощування. Все це складно вмістити на одній пачці насіння, але в короткому варіанті ця інформація повинна бути обов'язково присутня;
  • кількість насіння в грамах або штуках;
  • номер партії та термін придатності насіння - це обов'язкові дані, які мають бути вказані.

б) Також важливо знати, що в нашій країні якість насіння (схожість, наявність домішок і т.д.) регулюється Насіннєвою Комісією шляхом надання виробнику Висновку про якість кожного найменування насіння для даної торгової марки. Запитайте про нього у продавця-консультанта.

2. Ґрунт для розсади

Ми вже неодноразово писали про важливість цього фактора для вирощування будь-якого типу рослин - не тільки розсади.

По-перше – необхідний якісний знезаражений субстрат. У ньому не повинно бути шкідників або хвороб, які не дадуть насінню прорости, можуть зіпсувати паростки або згодом вплинути на якість урожаю. Такий субстрат краще придбати у готовому вигляді. По-друге - якщо ж все-таки ви використовуєте самостійно приготовлену ґрунтосуміш із застосуванням землі з городу - не пропустіть з уваги важливу деталь - брати землю під конкретну культуру треба на тій ділянці, на якій росли "дружні" цій культурі попередники. Докладніше про попередників Ви зможете прочитати в одній із наших статей.

 

3. Правильний вибір тари для розсади
При виборі ємності необхідно враховувати такі фактори:

  • розсаді не повинно бути тісно. Стиснена коренева система не дасть можливості розвиватися паростку;
  • відсутність дренажного отвору може призвести до загнивання коренів та загибелі розсади. Дренажний отвір має бути в касетах для розсади, ящиках, пластикових горщиках. Торф'яні пігулки, горщики і так добре дренують ґрунт.

Докладніше про вибір ємності для розсади читайте у нашій статті

4. Підготовка насіння: треба чи ні проводити підготовку насіння перед посадкою?
І так і ні. Якщо Ви використовуєте самостійно зібране насіння - підготовка обов'язкова, якщо купуєте – підготовка не потрібна, її вже здійснив виробник.

У першому випадку необхідно провести знезараження насіння, потім перевірку їх на схожість та відбраковування.

У другому випадку необхідно розуміти, яка саме передпосівна підготовка насіння була проведена виробником: дражування, інкрустація, можливо, гелева обробка, а може - заморожування для більш швидкого сходу. Найчастіше в нашій країні продається дражоване та інкрустоване насіння. Це один з найбільш ефективних способів покращити якість схожості та врожайності насіння. З якихось причин багато садівників і любителів не хочуть купувати таке насіння, вважаючи його шкідливим для рослин. Це поширена помилка.Детальніше читайте в нашій статті про види насіння.

5. Помилки посіву та догляду. Про що йтиметься у цьому пункті?

  • глибина посіву насіння;
  • ігнорування правильних термінів у вирощуванні розсади.

Це, мабуть, найбільш ємний за кількістю деталей пункт. Для того, щоб Ви довго не витрачали час на те, щоб розібратися у всіх тонкощах – ми коротко скажемо, що від кожного з них залежить врожай посіяних культур. А також запропонуємо Вам ознайомитися з таблицею за правильними термінами, температурами та глибиною загортання насіння різних культур.

Таблиця "Опис температурного та тимчасового режиму виробництва розсади овочевих культур"

Вид овочевої культури Термін висіву насіння Період виробництва розсади Необхідна температура Термін пересадки розсади у відкритий ґрунт Глибина посіву насіння
Капуста білокачанна з 15 лютого до кінця лютого 7-8 тижнів. 20°С до сходу, після сходу: вдень 14-18°С, вночі 12-14°С, а в кінці - 10-12°С квітень 1,5-3 см
Капуста червонокачанна з 15 лютого до кінця лютого 7-8 тижнів. 20°С до сходу, після сходу: вдень 14-18°С, вночі 12-14°С, а в кінці - 10-12°С квітень 1,5-3 см
Капуста Пекінська з 15 лютого 7 тижнів. Оптимально 20°С 1-10 квітня 1,5-2 см
Цвітна капуста з 15 лютого до кінця лютого 7-8 тижнів. 18-20"С до сходу, після сходу: вдень 14-18"С, вночі 12-14°С, а в кінці - 10-12°С квітень 1,5-2 см
Брокколі з кінця лютого до середини березня 6-7 тижнів. 18-20°С до сходу, після сходу: вдень 14-18°С, вночі 12-14°С, а в кінці - 10-12°С квітень 1,5-3 см
Кольрабі з 15 лютого до кінця лютого 35-40 дн. Близько 12°С, але не нижче 8°С квітень 1,5-3 см
Салат з кінця лютого до середини березня 30-45 дн. Оптимально 15-18°С Кінець березня-середина квітня 0,5-1,5 см
Цибуля з кінця лютого до середини березня 8-9 тижнів. 18-20°С до сходу, після сходу: вдень 15-18°С, вночі 10-12°С Кінець квітня-початок травня 1,5-2 см
Цибуля-порей Друга та третя декада березня 8-10 тижнів. 18-22°С до сходу, після сходу: вдень 16-18°С, вночі 14-16°С З середини травня до середини червня 0,5-1,5 см
Селера (корінь і лист) З середини лютого до початку березня 12-13 тиж. 22-24"С до сходу, після сходу: вдень 14-18"С, вночі 12-14°С Друга половина травня 0,5-1,5 см
Помідор Друга та третя декада березня 5-8 тижнів. 22-25°С до сходу, після сходу: вдень 18-20°С, вночі 14-16°С Середина травня 1-1,5 см
Перець Друга та третя декада березня 5-8 тижнів. 25-28°С до сходу, після сходу: вдень 20-22°С, вночі 18-20°С Тижнем пізніше помідорів 1,5-2 см
Шпинат Березень 11-12 тиж. Оптимально близько 20°С З середини до кінця травня 0,5-1,5 см
Диня Початок квітня 5-6 тижнів. 25-30°С до сходу, після сходу 22-28°С З кінця травня до середини червня 1,5-2 см
Кавун Початок квітня 5-6 тижнів. 25-30°С до сходу, після сходу 22-28°С З кінця травня до середини червня 1,5-2 см
Баклажан Початок березня 9-11 тиж. 28-30°С до сходу, після сходу 22-26°С З кінця травня до середини червня 1,5-2 см
Огірки Березень, Квітень 4 тижні. 25-30°С до сходу, після сходу 20-25°С Травень, червень 1,5-2,5 см
Кабачок Середина квітня 5 тижнів. 24-28"З до сходу, після сходу 20-25°С 15-20 травня 2-3 см
Гарбуз Середина квітня 5 тижнів. 24-28°С до сходу, після сходу 20-25°С 15-20 травня 2-3 см

 

6. Густий посів

Це одна з найпоширеніших причин витягування розсади. Загущенним паросткам немає можливості рівномірно і правильно розвиватися. Їм не вистачає для цього ні місця, ні світла. Тому кожен росточок буде змушений тягтися до сонця і така розсада в цілому стає слабкою і малопридатною для розвитку у відкритому ґрунті. Тому уважно ознайомтеся з агротехнікою посіву кожної з культур, якщо Ви ще не зробили цього на етапі підбору ємності для розсади. Таким чином, Ви уникнете псування розсади на цьому етапі, що особливо важливо - адже ви пройшли вже такий довгий шлях.

 

7. Полив після посіву
Ми вже писали про важливість такого чинника, як глибина посіву насіння. Так ось, посіявши насіння і полив його відразу після посіву, Ви ризикуєте тим, що вода "утягне" їх углиб ємності, тим самим затримуючи сходи, це як мінімум. У гіршому випадку насіння не зможе прорости. Землю краще зволожити до сівби або зволожити грунт після посіву за допомогою пульверизатора.

8. Дотримання режиму вирощування розсади
Температурний режим для розсади складається із 3 етапів:

Від посіву до появи сходів – етап проростання насіння. На цьому етапі найчастіше оптимальною температурою проростання холодостійких культур вважається +18...+25°С, а теплолюбних - +25...+З0°С.;
Температура зростання розсади. Для нормального розвитку більшості сіянців достатньо температури близько +20°С, тому після того, як з'явилися сходи, температуру в кімнаті, де вони вирощуються, потрібно трохи знизити.
Температура для короткочасного загартування розсади перед посадкою у відкритий ґрунт. Перші 2 етапи описані в таблиці, інформація про яку розміщена в пункті 5 цієї статті, а етап загартовування краще описаний у тематичних статтях на нашому сайті з кожної конкретної культури
Світловий режим. Більшості видів розсади необхідний 12-14 годинний світловий день, тому для ранніх зимових та весняних посівів необхідне додаткове світло, яке можна забезпечити за допомогою ламп денного світла. Ігнорування світлового режиму гарантовано призведе до витягування розсади.

Полив. По-перше, необхідно пам'ятати, що дражоване насіння необхідно садити сухим у вологий ґрунт і підтримувати його в помірно вологому стані весь час - оболонці-драже необхідно розкритися, щоб паросток проклюнувся. По-друге - полив має бути регулярним та помірним. Не давайте пересихати ґрунту, особливо, якщо він у торф'яному горщику - це призведе до "відшаровування" ґрунтової маси від стінок горщика і подальший полив і дренування ґрунту буде ускладнено. Одночасно з цим слідкуйте, щоб грунт не був перезволоженим - це може призвести до загнивання коріння. Пам'ятайте, що температура води має бути комфортною для розсади, 20-25 градусів, тобто кімнатна. Полив водою з-під крана також може нашкодити розсаді; краще використовуйте відстояну протягом 2-3 днів воду.

9. Відсутність добрив для розсади
Всім культурам необхідне підживлення. Для вирощування нормальних та здорових сіянців просто необхідно використовувати добрива. Існують готові розчини рідких мінеральних і органічних добрив для розсади або кристалічні концентрати для подальшого приготування розчину. Також, можна готувати підгодівлі самостійно, знаючи правильний склад та концентрацію. Ось приклад підготовки мінерального підживлення для розсади:

Культурара Черговість підживлення Мінеральні добрива, г на 1 л. води
Аміачна селітра Суперфосфат (сечовина) Сульфат калію
Капуста 1 2 4 1
2 4 4 1,5
3 2 4 6
Помідор, Перець, Баклажан 1 0,5 4 1-2
2 1 8 2-4
3 1 4 6-8
Огірок, Кавун, Диня 1 1 1,5 1
2 1,5 3 2
3 1,5 4 4

10. Профілактика хвороб та їх лікування
Ігнорування хвороб розсади (кореневих та прикореневих гнилей, чорної ніжки та інших) неминуче призведе до загибелі рослин, тому сподіватися на диво, на те, що все минеться само собою, не можна. Як тільки ви помітили, що з розсадою щось не так (вона стала кволою, опадає її листя, темніє стовбур, з'явилися інші ознаки неблагополуччя) - необхідно якомога раніше зупинити хворобу та виконати комплекс профілактичних заходів, спрямованих на знищення чи обмеження запасу інфекції: ретельне видалення уражених рослинних залишків; у разі обґрунтованої необхідності – зняття верхнього шару ґрунту. Але найкращим профілактичним засобом є дотримання деяких пунктів нашої статті, а саме: правильний ґрунт та якісне насіння.