Кажуть, що люди, які займаються рослинництвом - найщасливіші. Адже вирощування рослин - це такий цікавий процес, який вимагає повної залученості, досвіду, прагнення до нових знань і звичайно ж - працьовитості... Зате навіть найпрагматичнішим садівникам, які відносяться до своєї діяльності, як до обов'язкового процесу, величезну радість доставляють пророслі сходи, стрункі грядки і урожай власноруч вирощених овочів!
В нашій статті ми розглянемо найважливіший процес вирощування овочів: процес вирощування розсади. Мета даного процесу проста: виростити міцну, здорову розсаду з добре розвиненою кореневою і листовою структурами. Насправді, в цьому немає нічого складного - головне - залученість в процес і знання кількох фундаментальних принципів.
Саме через відсутність деяких знань, як правило, допускаються грубі помилки, які в підсумку призводять до негативного результату і нам нічого не залишається, як нарікати на себе, на виробника насіння або на кого-небудь ще.
Для того, щоб уникнути такої неприємної ситуації, пропонуємо Вам нашу статтю, в якій ми розмістили найважливішу інформацію для того, щоб ваш урожай був добрим)))
Завдяки цій помилці ви можете не отримати навіть сходів. Для того, щоб уникнути насіння з поганою схожістю або з великою кількістю неякісного матеріалу при купівлі насіння, не соромтеся розглянути упаковку і проконсультуватися з продавцем.
На упаковці повинна бути наступна інформація:
Ми вже не раз писали про важливість цього чинника для вирощування будь-якого типу рослин - не тільки розсади.
По-перше - необхідний якісний знезаражений субстрат. У ньому не повинно бути шкідників або хвороб, які не дадуть насінню прорости, можуть зіпсувати паростки або згодом вплинути на якість врожаю. Такий субстрат краще придбати в готовому вигляді. По-друге - якщо ж все-таки ви використовуєте самостійно приготовану грунтосуміш з застосуванням землі з городу - зверніть виду важливу деталь - брати землю під конкретну культуру треба на тій ділянці, на якому росли "дружні" цієї культури попередники. Детальніше про попередників Ви зможете прочитати в одній з наших статей. Городній грунт потрібно пропарити, внести засоби, що оздоровлять його та збагатять корисними для рослин бактеріями.
При виборі ємності необхідно враховувати наступні фактори:
І так і ні: якщо Ви використовуєте самостійно зібране насіння, підготовка обов'язкова. Якщо купуєте якісне насіння перевіреного продавця чи виробника - підготовка не потрібна, її вже здійснив виробник.
В першому випадку необхідно провести знезараження насіння, потім перевірку їх на схожість і відбраковування.
У другому випадку - необхідно розуміти, яка саме передпосівна підготовка насіння була проведена виробником: дражування, інкрустація, можливо, гелева обробка, а може - заморожування для більш швидких сходів. Найбільш часто в нашій країні продаються дражоване та інкрустоване насіння. Це один з найбільш ефективних способів поліпшити якості схожості і урожайності насіння. З якихось причин багато садівників і любителів не хочуть купувати таке насіння, вважаючи їх шкідливими для рослин. Це поширена помилка. Детальніше читайте в нашій статті про види насіння.
Це, напевно, найбільш ємний за кількістю деталей пункт. Для того, щоб Ви довго не витрачали час на те, щоб розібратися у всіх тонкощах - ми коротко скажемо, що від кожного з них залежить урожай посіяних культур. А також запропонуємо Вам ознайомитися з таблицею по правильним термінам, температур і глибині загортання насіння різних культур.
Таблиця "Опис температурного і тимчасового режиму виробництва розсади овочевих культур"
З кінця травня до середини червняВид овочевої культури | Термін висіву насіння | Період виробництва розсади | Температурний режим | Термін пересадки розсади у відкритий грунт | Глибина загортання насіння |
---|---|---|---|---|---|
Капуста білокачанна | з 15 лютого до кінця лютого | 7-8 тижнів. | +20°С до сходів, після сходів: вдень +14...+18°С, вночі +12...14°С, а в кінці виробництва +10...12°С | Березень | 1,5-3 см |
Капуста червонокачанна | з 15 лютого до кінця лютого | 7-8 тижнів. | +20°С до сходів, після сходів: вдень +14...18°С, вночі +12...14°С, а в кінці виробництва +10...+12°С | Березень | 1,5-3 см |
Капуста Пекінська | з 15 лютого | 7 тижнів. | Оптимально +20°С | 1-10 квітня | 1,5-2 см |
Цвітна капуста | з 15 лютого до кінця лютого | 7- 8 тижнів. | +18...+20°С до сходів, після сходів: вдень +14...+18°С, вночі +12...+14°С, а в кінці виробництва +10...+12°С | Березень | 1,5-2 см |
Брокколі | с ь к онца лютого до середини березня | 6-7 тижнів. | +18...+20°С до сходів, після сходів: вдень +14...18°С, вночі +12...+14°С, а в кінці виробництва +10...+12°С | Березень | 1,5-3 см |
Кольрабі | з 15 лютого до кінця лютого | 35-40 дн. | Близько +12°С, але не нижче +8°С | Березень | 1,5-3 см |
Салат | з кінця лютого до середини березня | 30-45 дн. | Оптимально +15...+18°С | Кінець березня-середина квітня | 0,5-1,5 см |
Лук | з кінця лютого до середини березня | 8-9 тижнів. | +18...+20°С до сходів, після сходів: вдень +15...+18°С, вночі +10...+12°С | Кінець квітня-початок травня | 1,5-2 см |
Лук-порей | Друга і третя декади березня | 8-10 тижнів. | +18...+22°С до сходів, після сходів: вдень +16...18°С, вночі +14...16°С | З середини травня до середини червня | 0,5-1,5 см |
Селера (корінь і лист) | З середини лютого до початку березня | 12-13 тижнів. | +22...+24°С до сходів, після сходів: вдень +14...+18°С, вночі +12...+14°С | Друга половина травня | 0,5-1,5 см |
Помідор | Друга і третя декади березня | 5-8 тижнів. | +22...+25°С до сходів, після сходів: вдень +18...+20°С, вночі +14...+16°С | середині травня | 1-1,5 см |
Перець | Друга і третя декади березня | 5 -8 тижнів. | +25...+28°С до сходів, після сходів: вдень +20...+22°С, вночі +18...+20°С | Тижнем пізніше помідорів | 1,5-2 см |
Шпинат | травень | 11-12 тижнів. | оптимально близько +20°С | З середини до кінця травня | 0,5-1,5 см |
Диня | Початок квітня | 5-6 тижнів. | +25...+30°С до сходів, після сходів +22...+28°С | З кінця травня до середини червня | 1,5-2 см |
Кавун | Початок квітня | 5-6 тижнів. | +25...+30°С до сходів, після сходів +22...28°С | З кінця травня до середини червня | 1,5-2 см |
Баклажан | Початок березня | 9-11 тижнів. | +28...+30°С до сходів, після сходів +22...+26°С | 1,5-2 см | |
Огірки | Березень, Квітень | 4 тижнів. | +25...+30°С до сходів, після сходів +20...+25°С | Травень, червень | 1,5-2 , 5 см |
Кабачок | середині квітня | 5 тижнів. | +24...+28°С до сходів, після сходів +20...+25°С | 15-20 травня | 2-3 см |
Гарбуз | середині квітня | 5 тижнів. | +24...+28°С до сходів, після сходів +20...+25°С | 15-20 травня | 2-3 см |
Це одна з найбільш поширених причин витягування розсади. Загущені паростки не мають можливості рівномірно і правильно розвиватися. Їм не вистачає для цього ні місця, ні світла. Тому, кожен паросток буде змушений тягтися до сонця і така розсада в цілому стає слабкою і малопридатною для розвитку у відкритому грунті. Тому, уважно ознайомтеся з агротехнікою посіву кожної з культур, якщо Ви ще не зробили цього на етапі підбору ємності для розсади. Таким чином, Ви уникнете псування розсади на цьому етапі, що особливо важливо - адже ви пройшли вже такий довгий шлях...
Ми вже писали про важливість такого фактора, як глибина загортання насіння. Так ось, посіявши насіння і полив їх відразу після посіву, Ви ризикуєте тим, що вода "затягне" їх углиб ємності, тим самим затримуючи сходи, це як мінімум. У гіршому випадку насіння не зможе прорости. Землю краще зволожити до посіву або ж зволожити грунт після посіву за допомогою пульверизатора.
Температурний режим для розсади складається з 3 етапів:
Світловий режим. Більшості видів розсади необхідний 12-14 годинний світловий день, тому, для ранніх зимових і весняних посівів необхідне додаткове світло, яке можна забезпечити за допомогою ламп денного світла. Ігнорування світлового режиму гарантовано призведе до витягування розсади.
Полив. По-перше, необхідно пам'ятати, що дражоване насіння необхідно садити сухим у вологий грунт і підтримувати його в помірно вологому стані весь час - оболонці-драже необхідно розпуститися, щоб паросток проклюнувся. По-друге - полив повинен бути регулярним і помірним. Не давайте пересихати грунту, особливо, якщо він в торф'яному горщику - це призведе до "відшарування" ґрунтової маси від стінок горщика і подальший полив і дренування грунту буде затруднено. Одночасно з цим стежте, щоб грунт не був перезволожений - це може привести до загнивання коренів. Пам'ятайте, що температура води повинна бути комфортною для розсади, +20...25°С, тобто, кімнатна. Полив водою з-під крану також може нашкодити розсаді- краще використовуйте відстояну протягом 2-3 днів воду.
Усім культурам необхідне підживлення добривами. Для вирощування нормальних і здорових сіянців просто необхідно використовувати добрива. Існують готові розчини рідких мінеральних і органічних добрив для розсади або ж кристалічні концентрати для подальшого приготування розчину. Також, можна готувати підкормки самостійно, знаючи правильний склад і концентрацію. Ось приклад підготовки мінеральної поживи для розсади:
Культурара | Черговість підживлення | Мінеральні добрива, г на 1 л. води | ||
---|---|---|---|---|
Аміачна селітра | Суперфосфат (сечовина) | Сульфат калію | ||
Капуста | 1 | 2 | 4 | 1 |
2 | 4 | 4 | 1,5 | |
3 | 2 | 4 | 6 | |
Помідор, перець, Баклажан | 1 | 0,5 | 4 | 1-2 |
2 | 1 | 8 | 2-4 | |
3 | 1 | 4 | 6-8 | |
огірок, Кавун, Диня | 1 | 1 | 1,5 | 1 |
2 | 1,5 | 3 | 2 | |
3 | 1 , 5 | 4 | 4 |
Перед тим, як проводити підгодівлю, землю в ємностях необхідно злегка полити звичайною водою, щоб не обпекти добривами тендітне коріння.
Ігнорування хвороб розсади: кореневих і прикореневих гнилей, чорної ніжки та інших - неминуче призведе до загибелі рослин, тому сподіватися на диво, на те, що все пройде само собою, не можна. Як тільки ви помітили, що з розсадою щось не так: вона стала кволою, опадає її листя, темніє стовбур, з'явилися інші ознаки неблагополуччя, - необхідно якомога раніше зупинити хворобу і виконати комплекс профілактичних заходів, спрямованих на знищення або обмеження запасу інфекції : ретельне видалення уражених рослинних залишків; в разі обґрунтованої необхідності - зняття верхнього шару грунту. Але найкращим профілактичним засобом є дотримання деяких пунктів нашої статті, а саме: правильна грунт і якісне насіння.
Бажаємо доброго урожаю, друзі!